استاپل در هات تپ

استاپل بر روی خطوط لوله

استاپل یا انسداد خطوط لوله فرایندی است که هات در ان نقش بسزایی دارد .استاپل (Stopple) یا انسداد خطوط لوله یکی از بهترین راهکارها برای رفع نشتی، اصلاح ایرادات خطوط لوله، نصب و راه اندازی ابزارهای و تجهیزات اندازه گیری و کنترل بازرسی و نیز کلیه فرایندهایی است که می بایست حین فعالیت یک مجتمع روی بخش هایی از خطوط لوله به انجام برسد.به این منظور باید برای مسدودسازی خط ابتدا خط در دسترس قرار گیرد و این کار از طریق عملیات هات تپ انجام می شود برای انسداد لوله بخشی از ان از فرایند خارج شده و عملیات اصلاحی روی ان قسمت انجام میشود. استاپل یکی از مطمئن ترین روش ها برای انسداد خط لوله است که با نصب خط فرعی جریان سیال یا بای پس، جریان سیال درون لوله متوقف نشده و و فرایندهای جاری واحد صنعتی مختل نمی شود که در مقایسه با روش های سنتی یک مزیت بسیار بزرگ است. اگر فرایند هات تپ به هر دلیلی دچار ایراد شد بدون شک مجری استاپل نیز در پیشبرد فرایند انسداد خط لوله با مشکل مواجه خواهد شد. استاپل معمولاً به منظور تعمیر و تعویض قطعات و تجهیزات روی خطوط لوله انجام می شود.

انجام یک عملیات مطمئن استاپل

تجهیز مناسب دستگاه استاپل: دستگاه استاپل عملکرد اصلی خود را از لحظه نصب تا زمانی انجام می دهد که بخش جدا شده لوله تخلیه فشار و بریده می شود. در این بازه زمانی دستگاه استاپل باید مجموعه را کاملاً آب بندی کرده و از بروز هر گونه نشتی ممانعت به عمل آورد.

تأسیسات و فرایندهای پشتیبانی : موتور محرک هیدرولیکی دستگاه استاپل نیازمند برق رسانی است. از این لحاظ نباید مشکلی متوجه عملیات شود.

بازرسی فنی و ایمنی: عملیات انسداد خطوط لوله در چند مرحله نیاز به تست های جوش. فشار روی اتصالات دارد. تمامی این مراحل باید به دقت و توسط بازرسین قابل اعتماد و متبحر انجام شود.

انتخاب یک تیم متبحر در زمینه انجام عملیات انسداد خطوط لوله: تیم اپراتورها باید با اشراف به تمامی متغیرهای تعیین کننده عملیات انسداد خط، به بهترین شکل ممکن شرایط را رصد کرده و از بروز هر گونه آسیب یا سانحه در حین کار پیشگیری و جلوگیری کنند.

استاندارد های استاپل

انجام موفق استاپل مستلزم رعایت الزامات مراحل مختلف فرایند است. از سوی دیگر عملیات انسداد خط لوله مستلزم رعایت نکات ایمنی و بهداشتی متعددی است. جانمایی محل انجام کار از فاکتورهای تعیین کننده است. داربست بندی و بسکت در شرایطی که کار روی ارتفاع انجام می شود، و حفاری مناسب و دقیق در زمانی که کار در عمق زمبن انجام می شود استفاده از وسایل حفاظت فردی نظیر دستکش کار، لباس کار، کمربند ایمنی و سایر ابزارهای حفاظتی نیروی کار ضروری است. جعبه کمک های اولیه، آموزش های ایمنی اولیه و مقدماتی به اپراتورهای استاپل پیش از آغاز کار و مواردی از این دست، فاکتورهایی هستند که به هیچ وجه نباید از آن ها غافل بود تدوین دستورالعمل ها به بهترین نحو ممکن، روش های اجرایی پیاده سازی هات تپ و استاپل، انجام فرایندهای اجرایی و تأمین تجهیزات و بهره گیری از نیروی کار کارآزموده و مجرب آیتم هایی هستند که در کنار یکدیگر می توانند ضامن انجام بهینه یک فرایند باشد.

هات تپ اجزا و قسمت های مختلف آن

هات تپ

هات تپ دارای مراحل متعددی است که اخرین مرحله ی آن ایجاد یک یا چند اتصال و حفره برروی خطوط لوله حاوی جریان سیال به صورت سیستم تحت فشار است.دستگاه هات تپ در سایز های کوچک و قابل حمل تا سایز های بسیار بزرگ که تنها با ماشین الات بزرگ و جرثقیل ها قابل حمل هستند وجود دارد اجزای دستگاه هات تپ غالبا به صورت برشی شکل هستند و دارای انواع متعددی هستند که می توانند در سایز های مختلف و در کارگاه های تراشکاری هات تپ ساخته شوند. سایز و اندازه ی اجزای برشی این دستگاه به انشعاب قرار گرفته یک خط و مسیر لوله بستگی دارد و با توجه به سایز آن ساخته میشوند. در این حالت برشی که بر روی لوله ایجاد می شود باید با قطر لوله ی فرعی تناسب و هماهنگی داشته باشد.

انشعاب خط لوله
عملیات هات تپ- برش لوله

اجزای دستگاه هات تپ

شفت:

شفت دستگاهی ست با محوری بلند که همه اجزا دستگاه انشعاب گیری گرم را بهم دیگر متصل میکند.شفت دستگاه  از یک سو به اهرمی متصل است که توسط اپراتور دستگاه هات تپ میچرخد و موجب پیشروری شفت و اجزای دیگر میشود ، از طرفی دیگر به هولدر یا نگهدارنده کاتر متصل است.

هولدر کاتر:

بخشی است که از یک سو کاتر و محفظه نگهدارنده آن(هولدر) و از سمت دیگر شفت را به یکدیگر متصل میکند.

آداپتور:

محفظه ای است که کاتر و مته راهنما درون خود جای میدهد و به طور مستقیم به هولدر کاتر متصل است.

گیربکس:

کاتر با ستفاده از نیروی مکانیکی گیربکس حرکت دورانی و چرخشی پیدا کرده ولوله را به اندازه مقطع لوله ی انشعابی برش میدهد.

 

کاتر:

اصلی ترین وظیفه دستگاه هات تپ بر عهده ی کاتر است. کاتر با استفاده از شیارها و الماس های درونش وظیفه برش و یا ایجاد حفره بر روی لوله ها را دارد.

 

مته راهنما:

مته راهنما درون کاتر قرار دارد و زودتر و مقدم بر کاتر به لوله میرسد و انرا دریل میکند و مانع از افتادن قطعه بریده شده به درون لوله میشود.

 

عملکرد دستگاه هات تپ

پس از اینکه دستگاه هات تپ بر روی ولو اتصال و نصب شد آن گاه عملیات هات تپ آغاز می شود. در مجاورت عملیات هات تپ باید اپراتور یا نیرویی حضور داشته باشد تا دستگاه را باردهی کند.

هنگامی که دستگاه بر روی خطوط لوله برش ایجاد میکند باید این برش همسان با قطر لوله انشعابی باشد تا سیال در حین ورود به لوله انشعابی با افت فشار و یا بالعکس، افزایش فشار مواجه نشود بلکه در طول مسیر خود با یک فشار یکنواخت حرکت کند.

اجزای برشی دستگاه با توجه به اندازه ی لوله انشعابی انتخاب میشود به طور مثال سایز لوله انشعابی ۵ اینچ ، کاتر و اداپتور نیز باید به همان اندازه باشد.

گیربکس دستگاه هات تپ را نیز با توجه به ضخامت لوله و جنس آن انتخاب می کنیم زیرا هنگام برخورد الماسه های کاتر به دیواره ی لوله اصطکاک بالایی ایجاد می شود که گیبرکس باید توانایی غلبه بر این میزان اصطکاک را داشته باشد. در واقع کاتر باید نیرو لازم و مناسب برای برش لوله را فراهم کند و این نیرو با توجه به ضخامت لوله و جنس متریال سازنده متغیر است.

همچنین مته راهنما نیز باید جنسی داشته باشد که بدون شکستن لوله بتواند تمام ضخامت لوله را دریل کند و سپس با استفاده از پین های خود قطعه بریده شده از دیواره لوله (کوپن) را نگه دارد.

تمامی این اقدامات قبل ازانتقال دستگاه هات تپ  به محل عملیات مورد بازبینی قرار میگیرد و در صورت عدم تطبیق شرایط برای انجام عملیات ، قطعه مورد نظر را به صورت جداگانه ساخته و بر روی دستگاه تعبیه مینمایند.

هات تپ حرفه ای چیست؟

هات تپ حرفه ای چیست؟

زمانی که شما قصد انجام عملیات انشعاب گرم یا همان هات تپ را دارید باید به یک سری نکات کلی و مهم توجه کنید که از ابتدا باید به صورت درست و استاندارد پیش روند . به طور مثال زمانی که می خواهید در یک خط اصلی لوله انشعاب های زیادی ایجاد کنید در ابتدا باید فرد یا افراد مورد نظر از لحاظ حرفه ای بودن در سطح بسیار بالایی باشند چون اینکار بسیار حساس می باشد و هر گونه اشتباه می تواند آخرین اشتباه فرد مورد نظر باشد. اگر بخواهید یک کار بصورت حرفه ای پیش رود به ۲ نکته کلی باید توجه داشته باشید :

  • افراد حرفه ای
  • ابزار حرفه ای

  علاوه بر افراد باید ابزار هایی با کیفیت بالا در خط انجام کار در دستور کاری قرار گیرند که بهترین و بیشترین بازده را با کم ترین ریسک خطر به همراه داشته باشند. هات تپ حرفه ای یکی از پر درآمد ترین صنعت ها در زمینه تعمیرات و تاسیسات صنعت نفت و گاز می باشد که سالانه شرکت های بسیاری بر روی آن سرمایه گذاری می کنند.

کاربرد صنعت هات تپ در کشور ها

کشور هایی که می توانند به خوبی از هات تپ بهره ببرند که اصولآ خطوط لوله گاز – نفت و به صورت کلی سیالات در خطوط اصلی لوله های آن ها در کشور جریان دارد . در حین انجام کار زمانی که اتصالات جوش داده شوند به دلیل خطر های احتمالی باید در کم ترین زمان به دمای عادی و طبیعی برسند که کم ترین آسیبی از لحاظ اشتعال و انفجار نداشته باشند . هنگام انجام ای نکار باید به روش درست و اصولی قسمت ها مربوطه سرد شوند که با توجه به حجم انجام کار معمولآ این قسمت خوب پیش نمی رود و باعث ترک خوردن لوله و در نتیجه فرسایل لوله بعد از مدت زمانی مشخص می شود . در هنگام سرد کردن محل اتصالات باید به نکاتی از قبیل جنس لوله – میزان جوش داده شده در محل و … توجه کنید .

هر چقدر دقیق و با برنامه ریزی بر روی کار مورد نظر فعالیت کنید قطعآ بهترین نتیجه رو می تونید بگیرید . یکی از دیگر نکاتی که باید بهش توجه کنید فشار وارده بر لوله ها و خطوط مورد نظر می باشد . ولی می توان بررسی شرایط محیطی جهت انجام کار را نیز به عنوان یکی از متد های مهم در نظر گرفت .

جوشکاری خطوط اصلی لوله

هنگام انجام عملیات جوشکاری هات تپ باید دقت کنید اگر جوشکاری در خطوط با ضخامت کم انجام می شود باید با ولتاژ برق پایین انجام می گیرد و جوشکاری در خطوط با ضخامت بیشتر ولتاژ و جریان برق بیشتری را می طلبد .

هات تپ

چه زمانی از هات تپ استفاده می کنیم؟

زمانی که لوله حاوی سیالات داغ پر فشار و آتش زا است و می خواهیم برای از خطوط اصلی لوله انشعاب به دست آوریم از این تکنیک با ضریب های امنیت بالا استفاده می کنیم .

هات تپ در چه صنعت هایی استفاده می شود؟

در صنعت پتروشیمی – خطوط گاز – فرآورده نفتی – فرآورده های نفتی و به صورت کلی تمامی بخش هایی که شامل توضیحات بالا شوند . به صورت کلی از هات تپ بیشتر جهت تعمیر خرابی یک بخشی از لوله یا گرفتن انشعاب از خط اصلی یا آپدیت کردن سیستم خطوط اصلی ( نصب شیر های جدید ) و … استفاده می کنیم . شما با سفارش هات تپ می توانید به بهترین روش و در کم ترین زمان به خواسته خودتون برسید.
شیر و اتصالات هات تپ باید قبل از هر چیزی از لحاظ کیفیت و کلاس بررسی شوند و در حالت عادی باید به صورت کاملآ باز باشند و قبل از استفاده در سیستم باید به صورت کامل از لحاظ نشتی و خرابی بررسی شوند و بعد از تایید وارد چرخه ی استفاده صنعتی شوند . زمانی که مته شروع به انجام کار می کند باید دقت کنید که مته به جایی گیر نکرده باشد یا به هر دلیلی متوقف نشده باشد 

مزیت استفاده از هات تپ چیست؟

با پیشرفت علم و به استفاده بیشتر انسان از روبات های صنعتی این عمل نسبت به قبل مزیت های فراوانی دارد به عنوان مثال در قدیم برای انجام هر کدام از عملیات نام برده در بالا باید کل سیستم متوقف می شد و اختلالات فراوانی به طور مثال از قبیل کمبود گاز رسانی به سیستم های مختلف شهری و کشوری ( اگر خط لوله اصلی باشد ) به وجود می آمد . و از این قبیل مشکلات … ولی با بر روی آمدن فرآیند هات تپ دیگر این مشکلات دامن گیر کار های صنعتی نمی شود و می توانیم در حالی که خط لوله در حال فعالیت و سیالات در حال عبور می باشد از آن انشعاب گرفت یا خرابی مورد نظر را به صورت کامل در حالی که هیچ گونه آسیبی وارد شود انجام داد .

در انجام مراحل هات تپ باید موارد زیر رعایت شود :

  • ایمنی کار باید بدرستی بررسی شود
  •  آماده کردن محل اجرای پروژه هات تپ
  • انجام انواع تست های لازم بر روی گاز های مورد نظر و بررسی شرایط انجام کار در آن محیط ( آزمایش باید در هوای اطراف انجام گیرد )  

در هات تپ قبل از انجام کار مانند هر عمل دیگری نیاز به طرح و برنامه درستی است که ابتدا مهندس مربوطه طرح را بررسی کرده و با استفاده از ابزار مناسب روش هات تپ مناسب را با توجه به در نظر گرفتن استاندارد های جهانی بررسی می کنید و توصیه می کند. البته بازم تاکید می کنم که باید هات تپ در بالاترین سطح ایمنی انجام شود. چرا که عرم رعایت ایمنی در هات تپ می تواند خسارات جانی جبران نا پذیری برای نیروی کار و خسارات مالی بسیار بالایی را برای شرکت به دنبال داشته باشد.

 

اهمیت باز و بسته کردن پیچ ها

به علت اهمیت و حساسیت نقش ولو ها در سیستم خطوط لوله ، عملکرد آن ها در شرایط بهینه و بهترین نحو ممکن بسیار حائز اهمیت است. شرایط سخت و پر فشار کاری ولو ها سبب بروز مشکلات بسیاری برای آن ها می شود . خوردگی، سایش، ضربه، آسیب های مکانیکی و … تنها بخشی از این مسایل هستند.

 شرکت پیشگام صنعت ابزار با تکیه بر تجربه های ارزشمند خود در این حوزه امکان تعمیرات ولو را در محل کار آن دارد. همچنین در شرایطی که امکان جا به جایی ولو وجود داشته باشد ، نیرو های متخصص شرکت در محل کارگاه نیز می توانند عملیات تعمیراتی را انجام دهند . این شرکت در هر زمانی آماده انجام عملیات تعمیراتی مورد نیاز شما در مورد تمامی انواع ولو ها با برند های مختلف، اندازه ها، مواد، فشار و شرایط کاری متفاوت است. 
 
در این مقاله از هات تپ شما را با کلیاتی درباره عملیات انشعاب گرم یا همان هات تپ آشنا کردیم. امیدواریم برای شما مفید بوه باشد.

زاویه الکترود جوشکاری در هات تپ

زاویه الکترود جوشکاری عاملی مهم در کیفیت و مقاومت جوش است. رعایت کردن زوایه الکترود جوشکاری در نهایت عیوب کمتری را در جوش نمایان خواهد کرد. جوشکاری عملیاتی است که از در هات تپ استفاده می شود. می توان گفت پس از عملیات هات تپ و برش لوله که رکن اصلی پروژه های هات تپ است، جوشکاری مهم ترین عملیات در محل کارگاه هات تپ و نیز فاز عملیاتی آن به شمار می رود. جوشکاری، عملیاتی پر فراز و نشیب است که نکات و دستورالعمل های فراوانی دارد. کیفیت جوشکاری را با استفاده از تست جوش می سنجیم. اما در طول اجرای عملیات جوشکاری نیز باید نکات فراوانی را رعایت کنیم. از نکات فنی گرفته تا نکات ایمنی. یکی از نکات مهمی که باید در حین عملیات جوشکاری رعایت شود، زاویه الکترود جوشکاری است. در این نوشته قصد داریم تا نکاتی را در رابطه با زاویه الکترود جوشکاری نشر دهیم.

زاویه الکترود جوشکاری
زاویه الکترود جوشکاری

زاویه الکترود جوشکاری

این زاویه در واقع زاویه الکترود جوش با سطح مقطع کار می باشد. این زاویه را با نام lead angle یا زاویه شیب نیز می نامند. عیوبی که از زاویه نادرست الکترود در جوش پدیدار می شوند عبارت اند از:

  • ناخالصی سرباره
  • ذوب ناقص
  • نفوذ ناقص
  • حبس سرباره
  • تخلخل و بریدکی کناره جوش
  • تجمع سرباره
  • بدشکل شدن فرم جوش
  • درز در جوش

در صورتی که زوایه الکترود جوشکاری بزرگ تر از حد استاندارد باشد، سوختن کناره های جوش محتمل خواهد بود و در صورتی که این زاویه کوچک تر از حد استاندارد باشد، ذوب ناقص رخ خواهد داد.

زاویه، وضعیت و موقعیت صحیح الکترود با توجه به شکل هندسی اتصال، موقعیت جوشکاری، اندازه و نوع الکترود مشخص و معین می شود.

برای تعیین جهت صحیح حرکت الکترود نیز از زاویه حرکت و زاویه کار استفاده می کنیم.

زاویه حرکت: همان زاویه فشار است و به دو نوع تقسیم می شود. اگر الکترود در مسیر حرکت جوشکاری حرکت کند، به آن زاویه پیش دستی نیز می گویند و اگر الکترود در خلاف جهت مسیر جوشکاری حرکت کند، به آن زاویه پس دستی می گویند.

زاویه کار: سطح کار یا قطعه ی پایه ای را بر جوشکاری در نظر بگیرید. سپس خطی عمود بر این سطح را تصور کنید. زاویه یای که الکترود با این خط عمود بر سطح می سازد، زاویه کار نام دارد.

در صورتی که زوایه شیب را به درستی در حین جوشکاری رعایت کنیم، نفوذ کامل جوش را در پی خواهیم داشت.

در صورتی که موقعیت الکترود در حین عملیات جوشکاری مرتباً عوض شود، جوش به صورت متوازن انجام نمی شود.

عملیات جوشکاری به اشکال گوناگون و با نکات فنی متفاوتی انجام می شود. بنابراین زاویه الکترود جوشکاری نیز بسته به نوع عملیات تفاوت خواهد داشت.

زاویه الکترود جوشکاری در جوش سر به سر

از جوش سر به سر یا لب به لب برای جوش دادن دو قطعه با ضخامت کم استفاده می شود. این دو قطعه در کنار یکدیگر قرار می گیرند و به یکدیگر جوش داده می شوند. در جوش سر به سر زاویه ای برای کار وجود ندارد و بنابراین میزان نفوذ جوش از اهیمت زیادی برخوردار است تا کیفیت جوش به حداکثر میزان خود نزدیک باشد. میزان نفوذ جوش به عوامل مختلفی بستگی دارد که این موارد عبارت اند از:

  • ضخامت قطعات
  • قطر مغزی الکترود
  • فاصله ی بین دو قطعه
  • سرعت حرکت الکترود

در جوشکاری سر به سر یکنواختی پیشروی دست و ثبات در طول قوس اهمیت دارد. در صورتی که سرعت پیش روی دست کم باشد، قطعه ی پایه سوراخ می شود. اگر طول قوس زیاد باشد پاشش جرقه، نفوذ سطحی و ظاهر نامناسب جوش را مشاهده خواهیم کرد. در صورتی که طول قوس زیاد باشد روکش الکترود با حوضچه مذاب تماس پیدا می کند و بنابراین استحکام جوش کاهش می یابد.

زاویه الکترود جوشکاری در جوش شیاری

جوش شیاری معمولاً برای متصل کردن دو قطعه با ضخامت بالا مورد استفاده قرار می گیرد. به همین منظور برای نفوذ مناسب جوش لبه های قطعات را پخ زنی می کنند تا زمانی که دو قطعه در کنار یکدیگر قرار می گیرند شیاری به وجود بیاید و مذاب جوش درون این شیار شکل گیرد.

در جوش شیاری از پاس های متعدد جوش استفاده می کنیم. معمولاً برای شکل گیری یک جوش مقاوم نیاز به سه پاس جوش داریم.

پاس اول: پاس اول را پاس ریشه نیز می نامند و به منظور نفوذ عمقی و کامل استفاده می شود.

پاس دوم: پاس گرم نیز نامیده می شود و برای پر کردن شیار به کار می رود.

پاس سوم: پاس نما نام دارد و نمای خط جوش تمیزتری را حاصل می کند.

جوش شیاری انواع و اقسام گوناگونی دارد و بنابراین زاویه الکترود جوشکاری در هر کدام از انواع جوش های شیاری متفاوت خواهد بود.

زاویه الکترود در جوش شیاری درز جناغی در حالت تخت

زاویه شیب (نسبت به سطح) ۹۰ درجه

زاویه کار (نسبت به خط قائم بر سطح) ۱۰ تا ۲۰ درجه

زاویه الکترود در جوشکاری درز گلویی

زاویه شیب ۴۵ درجه

زاویه کار ۱۰ تا ۲۰ درجه

زاویه الکترود جوشکاری در جوش نبشی خارجی در حالت تخت

زاویه الکترود نسبت به دو قطعه متقارن، عمود بوده و زاویه آن نسبت به مسیر ۷۰ تا ۸۰ درجه می باشد.

زوایه الکترود جوشکاری در جوش نبشی داخلی در حالت تخت

تفاوت این نوع جوش با جوش نبشی خارجی در انتخاب زاویه برای کنترل انقباض بعد از جوش است. میزان این زاویه در جوش نبشی داخلی، ۲ تا ۵ درجه در نظر گرفته می شود. زاویه الکترود نیز در مسیر حرکت باید ۷۰ تا ۵ درجه در نظر گرفته شود.

 

ترانسیمتر در هات تپ

ترانسیمتر در هات تپ به منظور اندازه گیری دقیق مواردی هم چون فشار سیال، دمای سیال، میزان فلو یا جریان آن، دبی سیال از یک مقطع و غیره استفاده می شود. عملیات هات تپ به مجموعه کارهای گرمی اطلاق می شود که با استفاده از آن ها می توان از لوله های تحت فشار و در حال سرویس انشعاب تهیه کرد و یا آن ها را مورد تعمیر و بازسازی قرار داد. اجرای عملیات هات تپ ، نیاز به موارد از پیش تعیین شده و ضروری دارد که بدون در دست بودن این موارد، غیر ممکن خواهد بود.

ترانسیمتر جریان
ترانسیمتر جریان

استفاده از تجهیزات ابزار دقیق در هات تپ

 ابزار دقیق اداواتی برای اندازه گیری هستند که برای اندازه گیری کمیت هایی نظیر دما، دبی، فشار، سطح و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. ابزار دقیق شامل ادواتی از جمله انواع سنسور، انواع کنترلر، نشان دهنده، ترانسمیتر، رکوردر و غیره می باشند که این ابزارها وظیفه اندازه گیری، انتقال، نمایش، ثبت و کنترل پارامترهای مهم فیزیکی را در عملیات های صنعتی به شکلی دقیق انجام می دهند.

ادوات ابزار دقیق را به سه شکل دسته بندی می کنند.

  • از نظر نوع عملکرد، ابزاری که کنترل دما، فشار یا رطوبت را به عهده دارد کنترلر نامیده می شود.
  • ابزاری که مقادیر اندازه گیری را نشان می دهد، تحت عنوان نمایشگر یا ایندیکیتور شناخته می شود.
  • و ابزاری که اطلاعات را به صورت سیگنال های استاندارد منتقل می کند، ترانسیمتر نام دارد.

اما موضوع مورد بررسی ما در این مطلب ترانسیمتر است. اینکه ابزار دقیق ترانسیمتر دقیقا چه نقشی در اندازه گیری دارد و موارد استفاده آن در پروژه های هات تپ به چه گونه است و اینکه این ابزار دقیقا چه کمیت هایی را در هات تپ اندازه گیری می کند.

ترانسیمتر چست

ترانسیمتر تجهیز ابزار دقیقی است که از آن برای اندازه گیری یکی از پارمترهای دما، فشار، دبی یا جریان، سطح و غیره استفاده می شود. در صنایع خطوط لوله و به خصوص در پروژه های هات تپ از این ابزار برای اندازه گیری همین پارامترها که مربوط به خط لوله یا سیال جاری درون آن هستند استفاده می شود.

ترانسیمترها پس از اندازه گیری یکی از پارامترهای فوق، این مقدار را به کمک یک سیگنال به بخش کنترل یا اتاق کنترل در بخش مجزایی از واحد صنعتی یا پالایشگاهی و پتروشیمی می فرستند. این سیگنال ها می توانند از نوع جریانی، ولتاژی و یا هر نوع دیگری باشند.

ترانسیمترها یا الکتریکی هستند یا نیوماتیکی و در صورت استفاده از هر کدام از آن ها سیگنال ارسالی کاملا دقیق بوده و برای تجهیزاتی که لوپ کنترل دارند قابل فهم و تشخیص خواهد بود. نوع الکتریکی و نیوماتیکی این ترانسیمترها در ارسال جریان متفاوت اند. ترانسیمترهای الکتریکی جریان الکتریکی ۲۰-۴ میلی آمپر را به سمت کنترلر الکتریکی ارسال می کند. ترانسیمتر نیوماتیکی نیز فشار هوای PSI 15-3 یا bar را به سمت کنترلرهای نیوماتیکی ارسال می کند.

این تجهیزات به منظور عدم مواجهه با هر گونه نویز، نوسانات برق، فیلترینگ و تقویت سیگنال به خروجی و ورودی کاملا ایزوله احتیاج دارند.

ساختار ترانسیمترها

این تجهیزات از سه قسمت تشکیل شده اند.

  • حس کننده
  • مبدل (ترانسدیوسر)
  • تقویت کننده

برای مدرج کرن و کالیبره کردن ترانسیمترها، طبق دستورالعمل ها و بروشورهای سازنده، ورودی های معینی را برای بدست آوردن یکسری خروجی ها در دستگاه تنظیم می کنند.  

این تجهیزات ابزار دقیق در یک سمت خود با مواردی که قرار است کمیت های مورد نظر آن ها اندازه گیری شود، در تماس قرار می گیرند. سپس توسط حس کننده خود اطلاعات را جمع آوری می کنند و این اطلاعات را به پالس های الکرتیکی دیجیتال و آنالوگ تبدیل می کنند و پس از تقویت به واحد کنترل منتقل می کنند. در واحد کنترل، این مقادیر اندازه گیری شده برای فعالیت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

ترانسیمتر در هات تپ

در عملیات هات تپ از ترانسیمترها برای اندازه گیری فشار و دمای سیالات جاری دورن خطوط لوله استفاده می شود. این اندازه گیری در مواردی که لازم است در عملیات دمای سیال را مورد نظر بگیرند (در زمان برش) و یا زمانی که باید فشار سیال را مد نظر قرار دهند ( در زمان ساخت و نصب اتصالات و همچنین سایز لوله انشعابی و استحکام مورد نیاز برای انشعاب گیری)، مورد استفاده قرار می گیرد.

هات تپ و متریال های ساخت و اجرا

برای انجام عملیات هات تپ به بهترین نحو، باید مجموعه عوامل دخیل در فرایند به بهترین شکل سازماندهی و آماده شده باشند تا اجرای فرایند با کمترین ایراد و بیشترین بازدهی به ثمر برسد. عملیات هات تپ مجموعه عواملی به عنوان پیش شرط خود دارد که رعایت نکردن هر کدام از آن ها به معنای در معرض خطا قرار دادن فرایند خواهد بود. مجموعه روش های اجرای عملیات هات تپ، طراحی ها و برنامه های hot tap، نیروی کار اجرایی عملیات و سایر عوامل، مولفه هایی هستند که گرچه جداگانه، اما به صورت یک کل به هم مرتبط به همدیگر زنجیر شده اند و در نظر نگرفتن هر کدام از آن ها به کل کار آسیب خواهد رساند.

یکی از مولفه های اثرگذار و بسیار مهم در اجرای عملیات هات تپ متریال هایی است که برای ساخت قطعات و اتصالات، و نیز اجرای عملیات هات تپ برگزیده می شوند. اغراق در خصوث اثرگذاری این مولفه ها همواره مفیده به فایده خواهد بود چرا که مجری hottap با به کار گماردن بهترین نیروی انسانی و به روزترین روش های اجرایی عملیات هات تپ، اگر در خصوص تهیه و تأمین متریال های ساخت دچار ایراد شود تمامی فعالیت های بی ثمر باقی خواهد ماند و از این رو ترجیح بر آن است که در خصوص این آیتم احتیاطات خاص مبذول شود. انتخاب بهترین متریال همواره به معنای برگزیدن مستحکم ترین ابزارهای ساخت نخواهد بود.

دستگاه هات تپ
دستگاه هات تپ

متریال ها در عملیات هات تپ در تمامی مراحل مورد استفاده قرار می گیرند. طیف گسترده ای از مواد متریال ها را می توان در هر کدام از این مراحل نام برد و در خصوص ویژگی هایی که می بایست داشته باشند اشاراتی را افزود. اما در این نوشتار فرض بر آن است که اتصال خط لوله برای انجام عملیات هات تپ با بهترین کیفیت ساخته شده و نصب گردیده است، و تست های لازم فشار نیز با موفقیت روی آن انجام شده است. بنابراین به آن دسته از متریال هایی خواهیم پرداخت که برای انجام خود عملیات مورد استفاده قرار می گیرند.

اولین و مهم ترین فرایند برای اجرای هات تپ پس از نصب اتصال، آماده سازی دستگاه hot tap خواهد بود. باید توجه داشت که به اقتضای هر عملیات هات تپ، دستگاه مناسب با سایز و مختصات فشار و دمای آن باید آماده سازی و تجهیز شود تا عملیات به نو احسن انجام گیرد. معمولاً اگر دستگاه هات تپ قابلیت های عملیاتی متناسب با پروژه را داشته باشد دیگر نیازی به باز کردن آن و انجام اصلاحات لازم روی شفت و گیربکس دستگاه وجود نخواهد داشت. اما گاهی اوقات به اقتضای شرایط فنی عملیات یا آسیب دیدن دستگاه هات تپ و بروز ایراد در عملکرد آن می بایست، دستگاه را باز کرده و تعمیرات و تعویض اجزا و قطعات را روی آن انجام داد. برای مثال زمانی که عملیات روی خط لوله بخار انجام می گیرد و نسبت به میزان مقاومت دستگاه در مقابل فشار و دمای بخار اطمینان نداریم بهتر آن است که عملیات های اصلاحی و تقویتی روی دستگاه انجام گیرد تا برای انجام فرایند به شکلی مطمئن آماده شود. در این شرایط شفت دستگاه مورد آزمون قرار می گیرد و ضریب مقاومت آن سنجیده می شود. در صورت بروز ابهام در خصوص توان این قطعه از دستگاه، باید شفت را با استفاده از اجزای تقویتی پشتیبانی کرد و حتی ممکن است به این جمع بندی برسیم که شفت مذکور به کل برای انجام عملیات مناسب نبوده و نیاز به تعویض آن وجود دارد. در این حالت، در خصوص سفارش شفت یا تهیه متریال های آن باید محاسبات دقیق فنی صورت گیرد تا بهترین آلیاژ برای انجام کار انتخاب شود. باید توجه داشت که بهترین آلیاي به معنای سنگین ترین آلیاژ نیست. چه بسا آلیاژهای سنگین به صورت بی مورد بر وزن دستگاه هات تپ افزوده و زمان استهلاک آن را کاهش دهند.

در خصوص گیربکس نیز تقویت های لازم از طریق فرایندهای طراحی و برنامه ریزی، و آنالیز مهندسی انجام می گیرد و بر اساس آن قطعات با جنس و آلیاژ مناسب برای ساخت اجزای تقویتی تهیه می شوند. همچنین برای تقویت خود دستگاه هات تپ و اتصالات آن روی همدیگر نیز می توان با چاره اندیشی های مهندسی، قطعات با متریال های مناسب را بدان افزود و با استفاده از قابلیت شان بر ضریب اطمینان کار نهایی اضافه کرد.

اما آیتم مهم تر آماده سازی کاتر و هولدر آن به منظور برش گرم لوله از طریق فرایند hottap است. کاتر دستگاه هات تپ ابزاری گردبر است که فرایند ضمن دوران حول محور مته راهنمای خود، لوله را به سایز مورد نظر می برد. حین برش فشار زیادی به کاتر وارد می شود و این اتصال متوجه تنش بالایی خواهد بود. این امر در خصوص برش گرم لوله هایی که ضخیم تر بوده و آلیاژ سنگین تری نیز دارند بیشتر صدق خواهد کرد. از این رو باید در انتخاب جنس کاتر دقت ویژه ای را به خرج داد. در صورتی که کاتر در برابر فشار وارده از ناحیه درگیری خود با لوله حین برش توان و تحمل کافی را نداشته باشد، حین فرایند hot tap ضمن برش ممکن است دچار کج تابی و اعوجاج شود و کارکرد خود را از دست بدهد. بنابراین در خصوص متریال ساخت کاتر باید حساسیت داشت. همچنین الماسه های کاتر که وظیفه اصلی برش لوله را انجام می دهند نیز باید قابلیت برش لوله به مطمئن ترین شکل ممکن را داشته باشند. در غیر این صورت بدیهی است که برش گرم لوله به مشکل دچار خواهد شد.

متریال های ساخت و نصب در دستگاه هات تپ همگی بر اساس مشخصات فنی لوله و سیال درون آن برگزیده می شوند. مجری عملیات هات تپ باید درک مهندس دقیق و عمیقی از فرایند داشته و متریال های ساخت را به گونه ای برگزیند که ضمن پیشگیری از بروز آسیب به هر یک از مراحل هات تپ، فشار و وزن اضافی نیز به دستگاه و اتصالات وارد نشود. در خصوص متریال های مذکور نباید دچار افراط و تفریط شد. تقریط و اهمال در خصوص اهمیت فاکتورهای فنی در انتخاب متریال ها باعث بروز آسیب به فرایند خواهد شد و افراط بیش از اندازه در انتخاب سهت ترین متریال ها نیز سبب می شود بار اضافی بر عملیات هات تپ وارد شود و بهره وری و کارآمدی آن کاهش یابد. برگزیدن راهی میانه در این دو حد مستلزم مطالعات مهندسی و اجرایی برای عملیات هات تپ است.

تأثیر مشخصه های لوله در اجرای هات تپ

عملیات هات تپ ذیل متعیرهای بی شماری انجام می شود. هر یک از این متغیرها بر حسب وزن خود می توانند درصد تأثیرگذاری بالا یا پایینی را روی کل فرایند داشته باشند، به طوری که بی توجهی به برخی از آن ها می تواند حتی کلیت پروژه را با آسیب مبتلا کند. یکی از شاخص های تعیین کننده که در اجرای هات تپ می بایست مورد توجه قرار گیرد مشخصه های فنی خط لوله است که هات تپ می بایست روی آن انجام شود. در این خصوص نیز دو متغیر وجود دارند که برای اجرای عملیات hot tap مورد توجهند:

  • جنس لوله
  • ضخامت لوله
دستگاه هات تپ
هات تپ

چنان که می دانیم عملیات انشعاب گیری گرم روی خطوط لوله و مخازن در واقع عبارتست از برش لوله و جدا کردن بخش بریده شده از آن، و بدین ترتیب ایجاد یک سوراخ به سایز مورد دلخواه که ورودی خط انشعابی جدید محسوب می شود. بنابراین فرایند اصلی در هات تپ روی لوله انجام می شود و طبیعتاً جنس و ضخامت لوله در این مورد تأثیرگذارترین متغیرها خواهند بود. تیم مهندسی عملیات hot tap حتما باید پیش از آغاز طراحی ها و برنامه ریزی ها، در خصوص این دو متغیر تحقیقات لازم را به انجام رسانده باشد. ایشان در درجه اول اطلاعات فنی لوله را به صورت مکتوب از کارفرما دریافت می کنند تا ضخامت اسمی و جنسی لوله را داشته باشند. اما بسنده کردن عملیات به همین اطلاعات کاری از اساس اشتباه است، چرا که خطوط لوله به هر دلیلی ممکن است ویژگی های فنی خود در مرحله طراحی را به مرور از دست داده باشند. برای مثال خوردگی های درونی ناشی از جریان سیال درون لوله، می تواند به تدریج ضخامت لوله را بکاهد. طبیعتاً کارفرما نیز ممکن است از این تغییر ضخامت غافل باشد و اطلاعات دقیقی در خصوص شرایط فنی خط لوله خود پس از گذر سال ها فعالیت نداشته باشد. یا در نقاطی ممکن است سوراخ شدگی ها، ترک ها و عیوبی به این شکل در لوله رخ داده باشد اما تبعات خود را بروز نداده باشد. در این شرایط نیز آشکار است که صرف داده های فنی کارفرما کافی نیست.

بنابراین گروه اجرای هات تپ باید به محل انجام عملیات اعزام شده و بازرسی های لازم روی خطوط لوله ای که اجرای هات تپ روی آن ها خواهد بود را انجام دهد. ضخامت سنجی لوله از پیش شرط های ضروری هات تپ است و نباید در خصوص آن کوچک ترین غفلتی از طرف مجری کار سر بزند. پس از انجام بازدید خضوری و تست ضخامت سنحی، می توان درکی دقیق تر از سایر مراحل داشت. مجری کار گرم هات تپ می تواند از طریق داده های حاصل شده، در خصوص فیتینگ و اتصالاتی که می بایستت ساخته شده یا روی لوله و مجموعه نصب شوند اظهار نظر کرده و طراحی های لازم را انجام دهد.

مهم تر از آن، در فرایند آماده سازی دستگاه هات تپ و محاسبه مقدار پیشروی لازم برای برش گرم لوله به صورت کامل نیز اطلاعات به اندازه کافی در دسترس او قرار گرفته است و به این وسیله می تواند فرایندهای مد نظر خود را به پیش ببرد. چنان که اشاره شد فرایند اصلی در عملیات هات تپ عبارت است از برش لوله و ایجاد انشعاب جدید. بنابراین دستگاه باید به نحوی آماده سازی شود که بتواند لوله با جنس مورد نظر را به راحتی ببرد. عملیات برش در دستگاه hot tap توسط کاترهای مدوری انجام می شود که ضمن حرکت دورانی در ناحیه برش، همزمان نیز پیشروی کرده و در هر دور پیشروی ضخامتی از لوله را می برند. این فرایند تا برش گرم کامل لوله ادامه خواهد داشت. بنابراین کاترها و دندانه های برش آن باید سختی و تیزی لازم برای برش لوله را در یک فاز عملیات هات تپ داشته باشند.

انشعاب گرم HOT TAP یک فرایند پیوسته است و ترجیح بر آن است که از ابتدا تا انتهای یک فرایند برش گرم وقفه و باز و بست کردن دستگاه وجود نداشته باشد. از این رو بهتر آن است که قبل از آغاز عملیات برش گرم تمامی پیش بینی های لازم به عمل آمده باشد تا در حین کار مجبور به توقف فرایند و رفع عیب نشویم. در این راستا، کاتر را با توجه به مشخصات فنی لوله و ضخامت آن آماده سازی و مهیا خواهیم کرد و به این ترتیب از بروز وقفه در فرایند جلوگیری خواهیم کرد. در غیر این صورت ناچاریم به صورت مستمر فرایند را متوقف کرده و دستگاه را آماده سازی کنیم. مهم ترین نکته در آماده سازی کاتر انتخاب الماسه های برش متناسب با جنس لوله است. الماسه ها هستند که وظیفه درگیر شدن با لوله و برش آن را بر عهده دارند. اگر این الماسه ها سختی لازم برای برش لوله را نداشته باشند، طبیعتاً زودتر از موعد مستهلک شده و مجری عملیات هات تپ ناچار است فرایند را متوقف کند، دستگاه را به بیرون بکشد و الماسه های جدید را جایگزین قدیمی ها کند. این فرایند، زمان انجام یک عملیات را تا چند برابر زمان استاندارد آن بالا خواهد برد، تا جایی که ممکن است اصولاً اجرای هات تپ صرفه زمانی و فنی خود را از دست بدهد.

هات تپ
هات تپ و اتصالات

بنابراین در انتهاب الماسه ها باید بیش از پیش دقت کرد. الماسه ها نه تنها باید در مقابل جنس لوله سختی لازم را داشته باشند، بلکه باید مقاومت لازم جهت برش کامل لوله را نیز داشته باشند. به عبارتی آن ها باید لوله را با ضخامت مشخص آن ببرند و برای این کار باید توان کافی را داشته باشند. اگر ضخامت لوله بالا باشد طبیعتاً زمان کار و مدت و میزانی که الماسه ها درگیر با لوله خواهند بود افزایش خواهد یافت و انجام صحیح عملیات HOT TAP در این موقعیت بستگی کامل به توان و مقاومت این الماسه ها خواهد داشت.

در نتیجه می توان به این نتیجه رسید که جنس لوله و ضخامت آن دو عامل تعیین کننده در اجرای هات تپ به شمار می روند و تیم اجرایی و مهندسی هات تپ باید با محاسبه دقیق این دو متغیر، تنظیمات لازم روی دستگاه و سایر تجهیزات عملیات را انجام دهند.

ناگفته نماند که مهارت و تبحر اپراتور در باردهی به دستگاه هات تپ از عوامل مؤثر دیگری است که در پیشروی صحیح و انجام موفق عملیات hot tap تأثیرگذار خواهد بود. چه بسیار عملیات هایی که فرایندهای آماده سازی تجهیزات در آن به درستی و دفت انجام شده است اما به دلیل باردهی سریع و شتاب زده اپراتور دچار شکست شده اند. عکس این مسأله نیز صادق است و یک اپراتور متبحر و کارکشته قادر است با هنر خود در باردهی به دستگاه هات تپ، ایرادات ناشی از تنظیم و آماده سازی کاتر دستگاه را جبران نماید.

هات تپ و بحران در ایمنی

عملیات تای این (tie-in) یا هات تپ می تواند از مطمئن ترین فرایندها در خطوط لوله و مخازن باشد مشروط بر این که نکات ایمنی و فنی پیش و حین اجرای عملیات تمام و کمال بررسی شده باشد و تدابیر لازم برای پیشگیری از بروز هر گونه خطر و ایراد اتخاذ شده باشد. مشکلات و ایرادات فنی بخشی از مشکلات کاری را شامل می شود اما در کنار آن می بایست به فاکتورهای ایمنی نیز به همان میزان توجه کرد. انشعاب گرم یا هات تپ دارای متغیرهای متعدد ایمنی است و از آن جا که پیامدهای اکثر این متغیرها سنگین هستند عطف توجه به آن ها بسیار ضروری می نماید.

شرکت پیشگام صنعت ابزار مجری تخصصی عملیات هات تپ در زمینه رعایت نکات ایمنی عملیات هات تپ به درجه ای از تخصص و کارآیی رسیده است که امروز پیس از انجام حدود ۴۵۰۰ عملیات اجرایی تای این کوچک ترین ایراد ایمنی و حتی فنی در خروجی هر کدام از مراحل کاری این شرکت ثبت نشده است. ما با توجه به مطالعات و سنجش، و ارزیابی شاخص های ایمنی در عملیات تای این توانسته ایم دستورالعمل ها و روش های اجرایی کارآمد در زمینه اجرای عملیات به نحو ایمن در هر شرایط کاری را تدوین کنیم و بر حسب اقتضائات جدید، در پروژه های جدیدمان دستورالعمل ها را مورد بازنگذی مجدد قرار می دهیم تا مناسب ترین از و کارهای ایمنی را در پروژه های هات تپ لحاظ کنیم.

هات تپ
هات تپ

برخی شاخص های ایمنی طبیعتاً در تمامی عملیات ها تکرار می شوند و اقتضای زمان و مکان انجام عملیات نمی پذیرند. برای مثال برگماردن یک کارشناس ایمنی به عنوان ناظر و بازرس ایمنی فرایند اجرایی و فنی از جمله اقداماتی است که در دستور کار قرار دارد و در تمامی پروژه ها تکرار می شود. این شخص که مسئل بررسی فرایندهای ایمنی است می بایست صلاحیت محل کار، اسکافولدینگ، حفاری، ابزار آلات و تجهیزات، تأسیسات و ابزارهای ایمنی، و نیروی کار را تشخیص دهد و بر اساس آن مجوز شروع کار را صادر نماید. بدیهی است کلیه مراحل کار زیر نظارت وی انجام می شود و او مسئولیت خواهد داشت نسبت به هر موردی که می تواند بر روند کار آسیب ایمنی و زیست محیطی وارد کند نکات لازم را گوشزد کند.

اصلی ترین سوانحی که می توانند بر روند ایمنی کار اختلال ایجاد کنند را می توان به صورت خلاصه به شرح زیر برشمرد:

  • بروز بلایای طبیعی مثل زلزله و سیل در هر یک از مراحل کاری هات تپ: در این خصوص می بایست تدابیر ویژه هم در زمینه تعبیه مجراهای فرار اضطراری و هم فرایندهای مربوط به نجات نیروی کار و تجهیزات اتخاذ شده باشد. باید توجه داشت در هنام بروز این گونه وقایع نیروی کار منتظر دستورات و اوامر ناظر فرایند نمی ایستد و می کوشد در کوتاه ترین زمان ممکن ایمن ترین محل را برای حفظ جان خود پیدا کند. بنابراین مجاری فرار و نجات هم می بایست تا جای ممکن در دسترس باشند و هم کشش و ظرفیت کافی برای اپراتورها جهت استفاده از آن را داشته باشند. در غیر این صورت ممکن است سانحه ای عادی به بحرانی بزرگ تبدیل شود. همچنین ناظر ایمنی کار می بایست پیش از اجرای عملیات نیروی کار را نسبت به این مجاری مطلع سازد و توصیه های لازم در خصوص چگونگی فرار و… را کرده باشد.
  • ممکن است حین اجرای عملیات تای این یا هات تپ در هر یک از ایستگاه های مجتمع سانحه ای رخ دهد که باعث بروز خطراتی ایمنی بر پیشبرد فرایند هات تپ شود. برای مثال تصور کنید در مجاورت محل انجام هات تپ تصادفی رخ دهد و مخزن یک کامیون باربری که حاوی مواد شیمیایی و گازهای قابل احتراق هستند در محیط متصاعد شود. در این شرایط انجام هر یک از مراحل کار گرم هات تپ ممکن ایست خطراتی به همراه داشته باشد. برای نمونه اگر جوشکاری اتصال در حال انجام باشد حرارت جوش می تواند با ماده شیمیایی مذکور واکنش نشان داده و خسارات مالی و حتی حانی را متوجه متولیان پروژه هات تپ کند. در این خصوص نیز تدابیر لازم باید از پیش اندیشیده شده باشد. توقف اضطراری کار تا زمان رفع خطر یکی از اقدامات اولیه ای است که ناظر ایمنی هات تپ می بایست نسبت به آن اقدام نماید، اما اگر راهکارهایی برای حفظ ایمنی در عیتن تدوام جریان کار موجود می باشند بهره گیری از آن ها قطعاً مثمرثمرتر است.
  • بروز ایراد در هر یک از مراحل خود عملیات هات تپ: برای نمونه تصور کنید حین انجام هات تپ لوله گاز دستگاه هات تپ دچار نشتی در اتصالات خود شود، یا در محل اتصال دستگاه تای این به ولو ما نشتی را شاهد باشیم. البته که در خصوص ایراداتی از این دست تیم فنی می بایست پاسخگو باشد اما مسئول ایمنی موظف است وظایف خود در قبال ایمنی نیروی کار و محیط انجام کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. اقدامات مذکور بستگی به شرایط کار خواهند داشت ، برای مثال اگر استفاده از کاورها یا نشتی گیرهای موقتی می توانند راهگا باشند از آن ها استفاده می شود تا خطر به صورت موقتی رفع شود اما اگر امکان دفع خطر هات تپ به این شکل وجود ندارد می بایست منافذ ورود گاز به بیرون را بست و در صورت لزوم کار را تعطیل کرد تا با مشورت تیم فنی چاره ای برای رفع خطر و ایراد یافت شود.
هات تپ
هات تپ

برای این که کار گرم هات تپ با حداکثر ضریب ایمنی پیش برود باید تمامی متغیرهای دخیل در ایمنی کار شناسایی شوند و قبل از این که عملیات آغاز شود برای شان اقدامات پیشگیرانه اصلاحی پیش بینی شود. این خروجی ها به اپراتورها آموزش داده می شود و آن ها در این زمینه کاملاً توجیه خواهند شد تا اشراف و تسلط کافی حین انجام کار تای این و بروز خطر را داشته باشند. در محل انجام عملیات نیز لازم است مجموعه مجری هات تپ را حول هم جمع کرده و ضمن مرور اقدامات لازم در خصوص بروز خطر وظایف هر فرد در زمینه حفظ ایمنی خود و میحط گوشزد شود تا کار با حداکثر ایمنی به انجام برسد.

هات تپ – ایمنی هات تپ – تای این