انجام عملیات هات تپ
برای تعریف ساده انجام عملیات هات تپ باید بگوییم که این فرآیند ایجاد یک اتصال از طریق جوشکاری و انشعاب جدید بر روی لوله هایی که در صنایع مربوطه در حال سرویس دهی هستند.
مهم تریت خصلت انجام عملیات هات تپ اجرای آن بدون نیاز به تخلیه و یا قطع جریان لوله و تانکر های ذخیره سازی و مخازن می باشد.
عملیات هات تپ در چه صنایعی کاربرد دارد؟
انجام عملیات هات تپ در صنایع مرتبط به پالایشگاه های پتروشیمی، معدن کاری ها، تاسیسات مربوط به شرکت های گاز و شهرداری ها، مراکز کارگاهی، خطوط لوله فرآیندهای نفتی و گازی و… به طرق مختلف انجام می شود.
علاوه بر این موارد هات تپ کاربردهای دیگری نیز دارد که از جمله آن ها می توان به اندازه گیری دقیق در تاسیسات ابزار، بازرسی های مخازن و مسیر لوله ها، کنترل کیفیت محصول و تعمیرات و نگهداری خط اشاره کرد.
مزایای هات تپ
بالا ترین مزیت انجام عملیات هات تپ کم هزینه بودن است.
به این ترتیب که بدون پرداخت هزینه های گزاف و اتلاف وقت و در پی آن به وجود آمدن خرابی و صدمات می توان انشعابات جدید را ایجاد نمود. همچنین با استفاده از انجام عملیات هات تپ می توان انشعابات را برای تاسیس و اتصال در مسیر لوله ها به وجود آورد.
یکی از بهترین کاربرد های هات تپ ایجاد سهولت در کنترل کیفیت می باشد. به این منظور که به وسیله ی آن امکان نصب پورت های نمونه گیری نیز اسان می گردد .
کاربرد دیگر آن در ارتباط با صنایعی است که با فرآورده های سیال سروکار دارند. به عنوان مثال در فرودگاه های بین المللی از عملیات هات تپ برای نصب و اتصال لوله های سوخت جت استفاده می کنند.
علاوه بر این موارد نشتیهایی که گاهی در لوله ها پیش می آیند در این زمینه چندان تأثیرگذار نیستند چرا که خدمات تعمیر نشتی در هات تپ برای مجموعه مشکل ساز نخواهد بود:
- انجام عملیات هات تپ بی وقفه و بدون استراحت خط صورت میگیرد.
- خدمات بسیار انعطافپذیر بوده و با توجه به نیاز مجموعه انجام می شود و قابل سرویسدهی در تمام ساعات می باشد.
- تمام فرآیند تعمیر نشتی در مدت زمانی حدود یک ساعت انجام می شود.
- خدمات دارای هزینه ای پایین بوده تا عملیاتی مقرون به صرفه برای مجموعه محسوب گردد.
- این فرآیند مطمئن بوده و دارای ضمانت کیفیت میباشد.
مشکلات احتمالی در انجام هات تپ
همانطور که می دانید هر فرایندی دارای محدودیت ها و مشکلات احتمالی می باشد که به عوامل مختلفی بستگی دارد که با دقت بیشتر و بالا بردن کیفیت متریال های مصرفی احتمال بروز این مشکلات و درصد ریسک خرابی را به کم ترین حد ممکن رساند.
اما فراموش نکنید که خطرات احتمالی انجام عملیات هات تپ را می توان با بکارگیری پرسنل مجرب و مسلط به کار و هم چنین استفاده از متریال های مناسب و لوله هایی با امکان ایجاد اتصال و انشعاب قابل پیشگیری می باشد.
خدمات هاتتپ روی انواع خطوط لوله
انجام عملیات هات تپ بهترین پاسخ برای بروز مشکلات در خطوط لوله ها می باشد و این خدمات خط لوله منطبق با نیازهای صنایع مربوطه انجام می گردد. مشتریان به انجام خواهیم رساند. عملیات هات تپ توانایی انجام تحت فشار بر روی انواع مسیر های لوله و مخازن را دارا می باشد.
به طور کلی باید گفت انجام عملیات هاتتپ یا انشعاب تحت فشار روشی بی نظیر برای ایجاد یک انشعاب روی مسیر لوله های حاوی سیال است. اما انجام این مراحل نیاز به دستگاه های متعدد، اصولی مهم و بکار گرفتن تیمی مجرب داد. این دستگاه ها شامل یک دستگاه هاتتپ، یک ولو آببندی شده دقیق و تعدادی اتصال است که بر روی لوله ها جوشکاری میشود. اما اسپلیتی و سدلنیپل از اتصالات مهم، اصلی و کاربردی در فرآیند هاتتپ به شمار می روند. این موارد توسط شرکت تولید تا در انجام عملیات ها مورد استفاده قرار گیرند.
شناخت دستگاه های هاتتپ
دستگاه هات تپ: این دستگاه دارای یک مته بوده که کار آن سوراخ کردن لوله پس از تغذیه از جانب گیربکس است.
دستگاه ولو: ولو نیز یکی از عناصر و دستگاه های مهم و ضروری در انجام عملیات هاتتپ به شمار می رود. متخصص با توجه به میزان فشار و نوع سیال داخل لوله، از ولوهای توپی، دورازهای، ساندویچی و… استفاده میکند. دستگاه ولو مورد استفاده باید کاملا آب بندی شده باشد. علاوه بر این موارد باید توان آببندی خط لوله در محل انشعاب و اتصال را داشته باشد.
شرایط انجام هات تپ
همانطور که می دانید اصول و ماهیت در کارکرد میدانهای نفتی و گازی، پالایشگاه های متعدد ، پتروشیمی ها و نیروگاه های حرارتی طوری است که پس از مدتی مجموعه را مجبور به تغییر مسیر لوله ها یا گسترش خطوط آن ها می کند. انجام تعمیرات، رسوبزدایی، نشتی یا زنگ زدگی و… از دلایل این اجبار به شمار می رود. به همین علت خطوط لوله دستخوش تغییر و تحولات بسیار گسترده ای در طول سال خواهد شد. اما عملیات هات تپ نیز تمامی نیاز های این صنایع را پوشش میدهد.
این عملیات تا به امروز نقشی حائز اهمیت در بهبود فرآیند توسعه یا تعمیر مسیر لوله ها نیز داشته است. این فرآیند علاوه بر این که از کاهش فعالیت خط لوله جلوگیری میکند، موجب کاهش انتشار گاز متان از میان مسیر لوله ها می شود. همچنین بر ایمنی و کارایی حین عملیات می افزاید. اما فراموش نکنید که رسیدن به این هدف و کیفیت مشروط به رعایت اصول ایمنی و جدی گرفتن اصول فنی، محاسبه ی تمام متغیر ها و مواردی است که میتوانند بر کیفیت و انجام صحیح این عملیات تاثیر بسزایی داشته باشند.
بنابراین با توجه به موارد ذکر شده دانستن چند نکته به عنوان مقدمه ای بر متغیر ها خالی از لطف نیست.
- انجام عملیات هاتتپ در چندین دهه گذشته بر عهده شرکت های انتقال و توزیع بوده است. با توجه به اینکه حین انجام فرآیند باید سیال درون خط لوله حفظ شود و از انتشار آن به محیط بیرون ممانعت شود، میتوان عملیات را در شرایط متفاوت و خاصی انجام داد. چرا که خطرات حاصل از این انتشار را می توان را با درایت و تجربه رفع کرد. خصوصاً در مورد سیالات سمی که بسیار خطرزا هستند و متخصص باید بسیار محتاط باشد.
- نقطه انتخاب شده برای جوشکاری و ایجاد انشعاب بر روی مسیر لوله باید فاقد ذره ای خوردگی، ترکخوردگی ناشی از فشار و یا لایه لایه بودن باشد. چرا که این ایراد ها حتی اگر حین انجام عملیات خود را نشان ندهند، ممکن است بعد ها موجب بروز خطراتی جبران ناپذیری چون نشتی و انفجار شوند.
- برای اتثال یا ایجاد انشعاب جدید بر روی لوله هاییار جنس فولاد، یهتر است اتصال از نوع یک سه راهی اسپلیتی باشد که به لوله جوش زده میشود. از این رو، حین انشعاب روی سیمان آزبست یا چدن نشکن، بتن اتصال روی لوله جوش نمی خورد. بنابراین در این حالت باید از اتصالات جایگزین دیگری چون سدل اتصالی مکانیکی و… استفاده کرد.
استاپل
استاپل چیست؟ استاپل یا عملیات انسداد خط لوله فرآیندی برای قطع جریان لوله ها و ایجاد انسداد بر روی مسیر است. با این کار میتوان قسمتی از خط لوله اصلی را از مسیر خارج کرد تا تعمیرات و تغییرات و یا جایگزینی های لازم را در مسیر و روی لوله ها انجام داد. این انسداد و قطع شدن جریان بر روی انواع خطوط لوله و حاوی سیالات مختلف نیز امکان پذیر است سیالاتی چون گاز، آب، فاضلاب و نفت و…
به جرات می توان گفت مهم ترین کاربرد عملیات استاپل، هنگامی است که خط لوله نیاز به تعبیه یا تعویض ولوهای نصب شده در محل است.
چگونه عملیات استاپل امکان پذیر است؟
با انجام دو عملیات هاتتپ و در پی آن قطع جریان لوله از دو طرف، یک مسیر فرعی bypass برای ادامه جریان و عدم قطع فعالیت خط تعبیه میشود تا شرایط برای اجرای مراحل تعمیر، بدون توقف فعالیت ها فراهم گردد. به این ترتیب با ایجاد انشعاب فرعی، میتوان در ادامه مسیر لوله اصلی که از خط خارج شده دستورات لازم را انجام داد و اقدامات مربوطه نظیر تعمیر، تعویض و تغییر یا تعبیه ولو را انجام داد.
اصول لازم برای عملیات استاپل
برای انجام این عملیات نیاز به اصول ۴ گانه زیر داریم:
- برنامه جامع آنالیز ریسک با توجه به استاندارد های واحد و توصیه شده ایمنی جهت اطمینان خاطر از ایمنی پرسنل و نیروی کار، همچنین صحت عملکرد خط.
- در نظر داشتن برنامهها و مرور ساختار های لازم جهت جلوگیری از هر گونه خرابی و قطعی جریان سیال در مسیر لوله هنگام اجرای عملیات
- در اختیار داشتن برنامه ای دقیق و مهندسی شده برای تمام فرآیند های عملیات
- تهیه فهرستی کامل از ریز تمام مراحل کار، شامل تاریخ و مدت زمان اجرای هر فعالیت برای هر مرحله
علت اجرای عملیات استاپل
- ارائه خدمات به فرآیندهای صنعتی مشتریان و محافظت از فرایندهای ویژهشان
- جلوگیرب از وقوع هر گونه آلودگی و یا هدر رفتن سیالات درون خطوط لوله
- ممانعت از نشر مواد سمی یا مضر در محیط
- ممانعت از آتش سوزی
- جلوگیری از دست رفتن زمان
- آموزش و به دست آوردن پرسنل کارآمد در انجام عملیات هات تپ اثرگذار
خدمات استاپل
- جدا کردن قسمتی از خط لوله عملیاتی به جهت انجام عملیات جایگزین سازی
- آماده سازی خط برای ایجاد BYPASS