ساخت دستگاه هات تپ در مشهد
نخستین دستگاه هات تپ در مشهد بومی ایران ساخته شد.
با صرفه جویی بیشتر از ۶ میلیون تومان و به همت مهندسین جوان و کاربلد در منطقه ۴ عملیات انتقال گاز ایران اولین دستگاه هات تپ صد درصد ایرانی و فاقد نمونه خارجی در مشهد ساخته شد. به گزارش این بخش از روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، مدیران منطقه ۴ عملیات انتقال گاز ایران در حاشیه مراسم رو نمایی از این نو آوری بزرگ در کشور عزیزمان انجام شد. دستگاه هات تپ یا همان دستگاه انشعاب گیری گرم برای ایجاد انشعاب از خط لوله گاز دار بدون قطع گاز و تخلیه سیال مسیر اصلی استفاده می شود و تا به امروز دو نمونه خارجی از کشور های آمریکا و اسپانیا در حوزه مناطق عملیاتی شرکت انتقال گاز کشور در حال استفاده است.
قابلیت های پیشگام صنعت ابزار
کانتینر سیار داخل کشور
کانتینر سیال در داخل کشور عزیزمان تمامی نیاز های مربوط به خدمات خطوط و مسیر لوله را پوشش می دهد قابل حمل به تمامی نقاط کشور است. همانطور که اشاره شد با توجه به تجهیزات موجود در این کارگاه، امکان انجام هر گونه سرویس پشتیبانی از انواع عملیات خط لوله، اعم از هاتتپ و دستگاه هات تپ و استاپل، ماشین کاری و… فراهم است. در تجهیز این کارگاه تمامی نیاز های اصلی و جانبی پیش بینی شده و استقرار ماشین آلات و ابزار ها در فضایی مساعد و با توجه به عوامل ایمنی و فنی صورت گرفته است.
مزیت مهم دستگاه هات تپ نسبت به دستگاه های مدرن خارجی موجود ، علاوه بر کیفیت بالا و قیمت کمتر و سرعت تحویل بیشتر، عدم وابستگی پیشرفت مته به دور گردش مته است که از شکستن مته ها پیشگیری می کند . گفتنی است عملیات هات تپ (HOT TAP ) که از عملیات های بسیار حساس و دقیق و پر ریسک خطوط لوله گاز است به عملیات انشعاب گیری از لوله های حاوی سیالات پرفشار مانند نفت و گاز در حالی که خط لوله، حامل جریان سیال است، گفته می شود و این روش بیشتر برای اتصال شبکه های جدید به شبکه ها و خطوط لوله قدیمی و یا انجام بعضی از تعمیرات انجام شده و اهمیت این روش در عدم قطع جریان سیال در هنگام اتصال و یا تعمیر است.
حال در ادامه برای افرادی که دستگاه هات تپ را نمی شنایند و یا آشنایی با این عملیات ندارند توضیحات مختصری در نظر گرفته ایم.
هات تپ یا انشعاب گرم چیست؟
عملیات هات تپ از آن دسته خدمات خطوط لوله و مخازن می باشد که با توجه به منافع و بهره وری و بازدهی بالای خود در مقایسه با روش های گذشته انشعاب گیری بسیار مورد توجه واحد های نفتی و گازی و پتروشیمی و نیرو گاهی قرار گرفته است. عملیات هات تپ همان طور که از نام آن مشخص است روی خط و مسیر لوله یا مخزنی انجام می شود که حاوی مواد و سیالات است. در این فرایند انشعاب گیری در حالتی صورت می گیرد که خط زنده و سیال درون آن جاری است. به همین دلیل این روش در مقایسه با دیگر روش ها دارای مزایای عمده بالایی است. بزرگ ترین مزیت این روش در آن است که در عملیات هات تپ و در مورد استفاده از دستگاه هات تپ ما نیازی به خاموش کردن خط و فعالیت آن ها نداریم. معمولاً مجتمع های پالایشگاهی، پتروشیمی و نیروگاهی برای انجام انشعاب گیری به ناچار بایستی مجموعه فعالیت های خط را متوقف کنند و انشعاب مورد نظر را در شرایطی بزنند که خط غیر فعال و خالی از سیال است. یعنی علاوه بر نیاز به متوقف کردن روند فعالیت خط داریم بلکه می باید مجموعه را از سیال تخلیه کنیم.
به این ترتیب واحد های صنعتی در صورت عدم استفاده از عملیات هات تپ خسارت های بالایی را باید متحمل شوند چرا که مجموعه فعالیت ها، یا حداقل بخشی از آن را بایستی به ناچار متوقف کنند. از این رو با استفاده از عملیات هات تپ و به کار گیری دستگاه هات تپ می توان مجموعه فعالیت های خط و مجتمع را همچنان حفظ کرده و آن ها را فعال نگه داشت و در عین حال عملیات انشعاب گیری از خط لوله یا مخزن را نیز به انجام رساند.
عملیات هات تپ یک فرایند پیچیده، دارای عناصر تعیین کننده زیاد و ضریب ریسک بالایی به جهت ایمنی کار می باشد. رعایت استاندارد های نقطه جوشکاری و سرویس های خطوط و مسیر لوله در خصوص آن الزامی و واجب می باشد. مجریان و طراحان فرایند انشعاب گیری از روش گرم و همچنین مهندسین و کارفرمایان این پروژه بایستی ضمن داشتن تجربه و تبحر کافی در زمینه انشعاب گیری به روش گرم یا هات تپ، نسبت به استاندارد های بین المللی معتبر که به طریقی مرتبط با فرایند می باشند آشنایی داشته باشند. همچنین واجب است که در زمان تهیه فهرست و برنامه ریزی های قبل ار انجام کار ایمنی را در نظر گرفته و متریال های لازم برای نیروی انسانی و مجری کار را تهیه کند. چرا که عدم توجه به اهمیت ایمنی در مورد استفاده از دستگاه هات تپ یا توجه به قابیلت احتراق و اشتعال می تواند خسارات جبران ناپذیر مالی و جانی را برای ان ها به وجود اورد